AlevilerBirligi-Bagimsiz Alevi Halk Hareketi  

Geri Git   AlevilerBirligi-Bagimsiz Alevi Halk Hareketi >
ALEVİLİK KATEGORİSİ
> Alevi Tarihi

Alevi Tarihi Alevilerin Tarisel Surecleri, Katliamlar ve Olaylar

dikkat: Bosuna denemeyin

Hz. Hasan'ın Hilafeti Muaviye'ye Teslim Etmesi

Alevi Tarihi

Yeni Konu aç Cevapla

Seçenekler
Alt 09-11-2007, 23:03   #1
AlevilerBirligi
Pir Ali Baba
Tarikat kapisi Yol Talibi
.............PiR.........

Pir Ali Baba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: Berlin/Almanya
Üye No: 628
Tesekkur
Ettıgınız tşk :: 0
0 mesaja 0 kere tşk edildi
Google Reklamlari
Standart Hz. Hasan'ın Hilafeti Muaviye'ye Teslim Etmesi

Hz. HASAN'IN HİLAFETİ MUAVİYE'YE TESLİM ETMESİ

Hz. Ali'nin (M. 23 ocak 661) vefatından sonra ıraklılar Hz. Hasan'a biat etmişlerdi. Suriyeliler ise, Muaviye taraftarı idiler. Hz. Hasan'ın tarafdarları onu suriyelilere karşı yeniden savaşa başlamağa mecbur etmek istiyorlardı. Bunların istekleri, daha o zaman Muaviye ile anlaşmağa çok istekli bu zatın hesaplarını bozuyordu. Bu haller kendisi ile ıraklılar arasında anlaşamamazlıklara sebep oldu. Iraklılar lafzen hükümdarları olan Hz. Hasan'ı fene halde kırdılar. Bu dakikadan itibaren Hz. Hasan münhasıran Muaviye'ye elçi günderip sulh diledi.

Hz. Hasan bu kararını kardeşi Hz. Hüseyin ile Abdullah b. Cafer'e bildirerek: «Ben Muaviye'ye bir mektub yazıp onunla barış yapmayı kabul ettim.» diye söylemişti. Bunun üzerine Hz. Hüseyin: «Hay Allah affedesice! Sen Muaviye'nin yaptıklarını doğruluyorsun da babanın şımdiye kadar yaptıklarını yalanlıyor musun?» demiş, ancak Hz. Hasan ona: «Sen sus! Ben bu işleri senden daha iyi bilirim.» diye karşılık vermişti. Kaynak: İbnü’l-Esir (M.1160-1234), El-Kamil Tarihi, c.3, sa. 413, B.Y.

Hz. Hasan'ın bu teklifi Muaviye'ye ulaştığında Muaviye beklediği bu teklifi derhal kabul etti. Muaviye, Abdullah b. Amir ve Abdurrahman b. Semüre'yi boş bir sahifenin altını kendi mührü ile mühürleyerek Hz. Hasan'a elçi olarak gönderdi; ayrıca yazdığı bir mektupta: «Bu altını mühürleyip imzaladığım boş sahifede istediğin şartları yaz, bildir; hepsini yerine getirmeyi taahhüd ediyorum,» diye yazmıştı. Hz. Hasan bu sahife ile Muaviye'den talep ettiği şartlar şunlardı:

1. Ali b. Ebü Talib'in ev halkından kim varsa Medine'ye gönder ki, orada sakin olsunlar;

2. Irak hazinesinden beş bin dirhem birikmiştir, kendisine ve kardeşlerine teslim edilmesi;

3. Fars illerindeki Darabcerd şehrinin haracını kendisine verilmesi;

4. Ali b. Ebü Talib'e küfredilmemesini istedi.
Kaynak: Taberi (M.839-923), Tarih-i Taberi, c.3, sa. 220, E.O.Y.
İbnü’l-Esir (M.1160-1234), El-Kamil Tarihi, c. 3, sa. 413, B.Y.
Sahih-i Buhari (M.810-869), c.8, sa.127-128, D.İ.B.Y

Yapılan anlaşma üzerine Muaviye Medain'e geldi. Hz. Hasan'ı yanına alarak küfe'ye girdi. Hz. Hasan, hicret'in 41 senesi Rebiülevvel ayının 25 (M. 28 Temmuz 661)'ci günü hilafeti Muaviye'ye teslim etti. Her istediği şey kendisine verildi.

Muaviye Küfe'de müslümanlara hitap ettikten sonra Hasan da kalkıp konuşmasını söyledi. Hz. Hasan da Allah'a hamd'ü sena ettikten sonra şöyle buyurdu: «Ey Irak halkı! Benim gönlüm sizden soğudu. Babam Ali'nin sağlığında bunca muhalefetler ettiniz, bir gün onu gamsız bırakmadınız. Nihayet babamı öldürdünüz. Banada bunca zahmet verdiniz; üzerime hücümeylediniz; beni yaraladınız. Henuz yaram iyileşmedi. Malımı yağmaladınız. Ey Irak halkı! Eğer siz ehli beyti peygamber'e eza kıldınızsa da Allah hıyanette bizimle sizin aranızda hakim ve kafidir. Şu halde ben Muaviye'ye biat ettim. Sizin biatınızdan bizar oldum,» dedi ve minberde indi.
Kaynak: Taberi (M.839-923), Tarih-i Taberi, c. 3, sa. 221, E.O.Y.
İbnü’l-Esir (M.1160-1234), El-Kamil Tarihi, c. 3, sa. 414, B.Y.

Hz. Hasan hilafeti Muaviye'ye bıraktıktan sonra, geri kalan ömrünü Medine'de geçirmek üzere kardeşleri ile birlikte Irak'ı terk ederek, Medine'ye çekildiler.

Hz. Hasan'ın hilafet müddeti onun yönetimi, Muaviye'ye hicret'in 41 senesi Rebiülevvel ayının 25 (M. 28 Temmuz 661)'ci günü devrettiğini söyleyen tarihçilerin görüşlerine göre, beş buçuk ay sürmüştü. Fakat yönetimi Cemaziyilevvel ayında devrettiğini kaydedenlere göre ise, yedi küsür ay sürmüştür.
Kaynak: Sahih-i Buhari (M.810 – 869), c. 8, sa. 123-128, D.İ.B.Y.
Taberi (M.839-923), Tarih-i Taberi, c. 3, sa. 219-222, E.O.Y.
İbnü’l-Esir (M.1160-1234), El-Kamil Tarihi, c. 3, sa. 412-416, B.Y.
İslam Ansiklopedisi, Leyden tabı mad. Hasan, M.E.B.Y.
İslam mezhepleri ve şiilik, tercüme, Abdülbaki Gülpınarlı, sa. 367-379, E.Y.

Konu Pir Ali Baba tarafından (11-08-2008 Saat 22:53 ) değiştirilmiştir.
Pir Ali Baba isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-11-2007, 13:11   #2
AlevilerBirligi
porsor

porsor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 377
Tesekkur
Google Reklamlari
Standart Cevap: Hz. Hasan'ın Hilafeti Muaviye'ye Teslim Etmesi

Sayın arkadaşlar ben resmen kafayi yiyecem. Şimdi diyeceksininiz niye. Baksanıza hz. Hasan saltanat iktidatını rüşvet ve haraç karşılığı Muaviyeye satmış. Hani kimi dedeler anlatır ya. Oniki imamların dostuna dost ve düşmanına düşman olacaksınız. Muaviye ve onun sulalesine lanet okuyacaksınız. Her cemde bu lanet işi tekrarlaniyor ya. Ben diyorum bizim yanlışımız var. Hani derler ya. Alan memnun satan memnun. Bize ne oluyor. Lütfen ben yanlış anladımsa beni uyarın. Ben üzür dilemesini bilirim. Ben hayatımda ilk kere hz. Hasanin hayatını okudum ve tanıdım. Hadi ben cahilim ya bizim dedelerde cahil. Hz. Hasanin hayatını bilmiyorlar? Neden bize doğrusunu anlatmadılar? Yeter artı hz. Hasanin hayatını bize hikaye ve evsanelerle anlatan dedelere bir çift lafım var.lütfen cevap versinler.

1 . Neden hz. Hasan soyunu kutsal sayorlar?
2 . Neden hz. Hasan için oruç tutuyorlar?
3 . Neden hz. Hasan için kurban kesiyorlar?
4. Neden hz. Hasanin fotrafını cemevlerine asarız ve ününde dize geliriz dua ederler. Muvaviye ve soyuna lanet ederler? Xızırı seven benim bu sorularıma lütfen cevap versin. Yoksa deli olacam. Cevap beklerim.

Saygılar Porsor.
porsor isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-11-2007, 13:20   #3
AlevilerBirligi
Yaralı

Üye No: 557
Tesekkur
Google Reklamlari

Bende sevgili Porsorla aynı yoğunlukta merak patlamaları yaşamaktayım

Imzam:
Bilmezler yalniz yaşamayanlar,
Nasil korku verir sessizlik insana;
Insan nasil konuşur kendisiyle;
Nasil koşar aynalara,
Bir cana hasret,
Bilmezler.
Yaralı isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-11-2007, 14:25   #4
AlevilerBirligi
Soğuk Ateş
Marifet Kapisi Yol Talibi
ateşler donacak

Soğuk Ateş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: GÜNEŞ SİSTEMİ
Üye No: 42
Tesekkur
1 mesaja 6 kere tşk edildi
Google Reklamlari

sevgili pospor dilimize tercüman oldunuz teşekkürler merakla cevabı bende beklemekteyim özellikle hilafeti haraç karşılığında vermesi muammadır

Imzam:
""cennetin çıplak bedenine şavkın düşmüş

bu gece. Geceler bu yüzden uykusuz""

-soğuk ateş-

Konu Soğuk Ateş tarafından (10-11-2007 Saat 16:10 ) değiştirilmiştir.
Soğuk Ateş isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-08-2008, 02:57   #5
AlevilerBirligi
wasss
Ser-i Kapisi Yol Talibi
Aleviler Birligi

Üye No: 1454
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
porsor Mesajı göster
Sayın arkadaşlar ben resmen kafayi yiyecem. Şimdi diyeceksininiz niye. Baksanıza hz. Hasan saltanat iktidatını rüşvet ve haraç karşılığı Muaviyeye satmış. Hani kimi dedeler anlatır ya. Oniki imamların dostuna dost ve düşmanına düşman olacaksınız. Muaviye ve onun sulalesine lanet okuyacaksınız. Her cemde bu lanet işi tekrarlaniyor ya. Ben diyorum bizim yanlışımız var. Hani derler ya. Alan memnun satan memnun. Bize ne oluyor. Lütfen ben yanlış anladımsa beni uyarın. Ben üzür dilemesini bilirim. Ben hayatımda ilk kere hz. Hasanin hayatını okudum ve tanıdım. Hadi ben cahilim ya bizim dedelerde cahil. Hz. Hasanin hayatını bilmiyorlar? Neden bize doğrusunu anlatmadılar? Yeter artı hz. Hasanin hayatını bize hikaye ve evsanelerle anlatan dedelere bir çift lafım var.lütfen cevap versinler.

1 . Neden hz. Hasan soyunu kutsal sayorlar?
2 . Neden hz. Hasan için oruç tutuyorlar?
3 . Neden hz. Hasan için kurban kesiyorlar?
4. Neden hz. Hasanin fotrafını cemevlerine asarız ve ününde dize geliriz dua ederler. Muvaviye ve soyuna lanet ederler? Xızırı seven benim bu sorularıma lütfen cevap versin. Yoksa deli olacam. Cevap beklerim.

Saygılar Porsor.
Ben dede değilim.Ama Aleviyim.Sana da cevap vereyim istersen.Sen diyorsun ki hz.Hasan Mücteba rüşvet ve haraç için halifeliği satmış.Tövbe. Hz.Hasan ın çevresindekilerden bazıları Altın ve dünyevi şeyler için Hz. Hasanı bırakmış ve muaviye tarafına geçmiştir.Hz. Hasan Mücteba(r.a)da hilafeti muaviyeye bırakmak zorunda kalmışlardır.Sen düşünebiliyormusun muaviyenin verebileceği bir kaç altın halife olup ele geçireceğinden fazladır? Bu ne akla ne mantığa sığar.Düşünsene halife olup saraylarda yaşabilir halktan vergi alıp çok zengin olabilirdi.Hz. Hasanın halifeliği sırasında yaşadığı binaya ve muaviye (Allahın laneti onun üzerine olsun) onun yaşadığı saraylara bak.Hz. Hasan davasını ne paraya ne pula satar.Sizin sorularınız Hz. Hasan Mücteba nın derin kişiliğini tam olarak bilmemenizden kaynaklanıyor.
Hz.Hasanın soyunu neden kutsal saydıklarına gelince.Hz.Hasan Hz.Muhammedin soyundan gelir bildiğiniz gibi.Onun lakabı boşuna Mücteba (seçilmiş) değil ki.Tabi ki soyu kutsal olacaktır.O Peygamberin oğlum dediği kişidir.Peygamberin ismini koyduğu kişidir.Onun için oruç ta tutulur kurban da kesilir.Muaviye ********inin de kim olduğunu araştırmanızı tavsiye ederim çünkü çok uzun bir konudur

Konu gülümse tarafından (08-08-2008 Saat 12:25 ) değiştirilmiştir. Sebep: uygunsuz kelime
wasss isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 08-08-2008, 13:50   #6
AlevilerBirligi
porsor

porsor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 377
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
wasss Mesajı göster
Ben dede değilim.Ama Aleviyim.Sana da cevap vereyim istersen.Sen diyorsun ki hz.Hasan Mücteba rüşvet ve haraç için halifeliği satmış.Tövbe. Hz.Hasan ın çevresindekilerden bazıları Altın ve dünyevi şeyler için Hz. Hasanı bırakmış ve muaviye tarafına geçmiştir.Hz. Hasan Mücteba(r.a)da hilafeti muaviyeye bırakmak zorunda kalmışlardır.Sen düşünebiliyormusun muaviyenin verebileceği bir kaç altın halife olup ele geçireceğinden fazladır? Bu ne akla ne mantığa sığar.Düşünsene halife olup saraylarda yaşabilir halktan vergi alıp çok zengin olabilirdi.Hz. Hasanın halifeliği sırasında yaşadığı binaya ve muaviye (Allahın laneti onun üzerine olsun) onun yaşadığı saraylara bak.Hz. Hasan davasını ne paraya ne pula satar.Sizin sorularınız Hz. Hasan Mücteba nın derin kişiliğini tam olarak bilmemenizden kaynaklanıyor.
Hz.Hasanın soyunu neden kutsal saydıklarına gelince.Hz.Hasan Hz.Muhammedin soyundan gelir bildiğiniz gibi.Onun lakabı boşuna Mücteba (seçilmiş) değil ki.Tabi ki soyu kutsal olacaktır.O Peygamberin oğlum dediği kişidir.Peygamberin ismini koyduğu kişidir.Onun için oruç ta tutulur kurban da kesilir.Muaviye ********inin de kim olduğunu araştırmanızı tavsiye ederim çünkü çok uzun bir konudur
Sayın Vasss kusura bakma senin bu dediklerini hikaye ve masaldir. Hele bir sor niye. Bir kere halife Hasanin hayatı ders kitaplarında bile var. Ama sen tanımiyorsun ben ne yapayim. Bak ben sana anlatam bir kere sii kitaplar ve süni kitaplar diyor halife Hasanin 100 kere evlenmiş ve saltanat iktidatını rüşvet ve haraç karşılığı Muaviyeye satmış diyor. Senmi iyi biliyorsun yoksa şiiler ve süniler iyi biliyor? İkincisi beli oluyor sen islam dinini, halife Hasanı babası halife Aliyi tanımıyorsun. Sayın Vasss benim sana birkaç sorum var.

1. Halife Hasan ve babasi halife Ali ve oniki imamlar cem yapmişlar?
2. Saz çalmışlar, saz dinleyip semah dönmüşler?
3. Miyaz pişirmişler, ziyaretelere gitmişler?
4. Kurban kesmişler?
5. Hızır orucunu tutmuşlar?
6. Pir, Rayver, Mürşitleri varmı?
7. Çıralığ vermişler ve kime vermişler?
8. Mısayiv tutmuşlar ve mısayivlerin ismi nedir?
9. Kirve tutmuşlar ve kirvelierin ismi nedir?

Bu saydıklarımı anlatan ayet ve hadis ve tarih kitap biliyor ve duydunmu? Birde eyer sorularıma cevap verirsen hangi kitapta okudun o kitabın ismini verirsen sevinirim. Prsor
porsor isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-08-2008, 00:19   #7
AlevilerBirligi
wasss
Ser-i Kapisi Yol Talibi
Aleviler Birligi

Üye No: 1454
Tesekkur
Google Reklamlari

Sen kendi inandığına inan ben kendi inandığıma.Seni ikna etmeye çalışmayacağım çünkü anlattıklarımı hikaye gördüğün sürece ne kadar konuşsam boş
wasss isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-08-2008, 14:07   #8
AlevilerBirligi
xelil
Aleviler Birligi

xelil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 1385
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
wasss Mesajı göster
Sen kendi inandığına inan ben kendi inandığıma.Seni ikna etmeye çalışmayacağım çünkü anlattıklarımı hikaye gördüğün sürece ne kadar konuşsam boş
Sayin Vasss Porsora verceyin cevabin olsaydi verirdin. Ansalisilan Porsora verecek cevab bulamadin. Yoksa yaniliyormuyum? Senin anlatiklarin hikaye degilse sende hz. Hasanin hayatini yazan tarih kitaplarda alinti yap ve Porsoru inandir.
xelil isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-08-2008, 23:36   #9
AlevilerBirligi
simirna
Ser-i Kapisi Yol Talibi
Özgürlüğün Tınısı...

simirna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: Eskişehir
Üye No: 811
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
xelil Mesajı göster
Sayin Vasss Porsora verceyin cevabin olsaydi verirdin. Ansalisilan Porsora verecek cevab bulamadin. Yoksa yaniliyormuyum? Senin anlatiklarin hikaye degilse sende hz. Hasanin hayatini yazan tarih kitaplarda alinti yap ve Porsoru inandir.

Sayin Vasss Klasik Alevi'yim diyen ve Hz. Hasan'a ,Hz. Aliye ,onun soyuna laf söyletmeyen insanlarından birisiniz.Alevilik sadece onları savunmak değil bunun bilincinde olmanız gerek.Sayin xelil'in dediği gibi cevabınız yok sanırım...

Imzam:
...
simirna isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-08-2009, 18:40   #10
AlevilerBirligi
cemalderen
Ser-i Kapisi Yol Talibi
Aleviler Birliği

Üye No: 3780
Tesekkur
Google Reklamlari

Sevgili arkadaşlar Hz Hasan hilafeti hiç bir zaman mal ve mülk için muaviyeye (ona ve sülalesine lanet olsun) teslim etmemiştir . Şunu unutmayın ki TATHİR AYETİ ("Ey Ehl-i Beyt! Allah sizen her çeşit pisliği, suçu gidermek ve sizi tertemiz bir hale getirmek diler." (Ahzab, 33).) Bu İMAMLAR için Cenabı Allah tarafından yolanmıştır. Burada ki yazılar sünialimlerden sahihçilerden alıntılardır. bu8 siteye tesadüfen girdim ve bu yazıyı okuyunca üzüldüğüm için bunu yazdım unutmayın ki EHLİ BEYT mezhebini sevgili Allah resulü sevgilipeygamberimiz(s.a.a) kurmuştur.

Muâviye ise bu ortamda; Hz.İmâm Hasan’ın taraftarları arasına nifâk sokmak için bir an bile boş durmuyor ve devamlı adamlar göndererek; bu ayrılığı, bu aykırılığı; re’yle, kıyasla daha da derinleştiriyor, daha da genişletiyor ve daha da körüklüyordu. Muâviye’nin gönderdiği bu adamlar; vaatle, parayla, tehditle adam avlıyorlar ve belli başlı kişileri Hz.İmâm Hasan’dan ayırmaya çalışıyorlardı.

Bu yaşanılan olaylardan sonra Hz.İmâm Hasan:
“Ey Iraklılar! Bize yaptıklarınızdan dolayı Allah’tan korkun; biz, sizin hem emiriniziz, hem konuğunuz. Hakkımızda, Allah’ın «Ey “Ehl-i Beyt”, Allah sizden günahı, her türlü fenalıkları ve kötülükleri giderip sizi kemâl üzre tertemiz tathir etmek ve pâk kılmak murad eder.» (Ahzâb 33.âyet) âyet-i kerîmesinde buyurduğu; «Ehl-i Beyt» biziz.” dediğinde mescidde ağlamadık kimse kalmamıştı; fakat ne çâre ki gözyaşı, düşmanı ne mağlup ediyor, ne de yok ediyordu.

Şam Vâlisi Muâviye, bu ortamda Hz.İmâm Hasan’a uzlaşma teklifinde bulunmuştu. Hz.İmâm Hasan’da bunun üzerine adamlarına şöyle hitâb etmişlerdi:

“Biz Şamlılarla, bir şüphe üzerine savaşmadığımız gibi, savaştığımızdan dolayı da bir nedâmet duymamaktayız. Onlarla, esenlikle, sabırla savaştık. Ama şimdi esenlik, düşmanlığa dönüştü; sabır ise telâşa, kargaşaya. Siz Sıffıyn’e giderken dîniniz, dünyanızın önündeydi; (Dîninize uymuştunuz, dünyanızı ardınıza atmıştınız.) bugün ise öyle bir hâldesiniz ki; dünyanız, dîninizin önünde. Duyun, bilin ki; size karşı biz, evvelce nasılsak yine öyleyiz; ama siz, bize karşı eskisi gibi değilsiniz. Duyun, bilin ki; siz, öldürülenlerden iki bölüğün ortasındasınız; Sıffiyn’de öldürülenlere ağlıyorsunuz. Nehrevan’da öldürülenlerin öclerini almak istiyorsunuz. Kalan yenilgiye uğramış, yapa-yalnız, hor-hakir; ağlayan, öc alma sevdasında. Muâviye, bizi öyle bir işe çağırıyor ki; onda ne bir yücelme var, ne bir adâlet. Ölümü göze alıyorsanız, teklifini reddedelim; yaşamayı istiyorsanız, kâbul edelim; hangisine râzıysanız bildirin.”

Hz.İmâm Hasan’ın bu hitâbesinden sonra, karşısındaki topluluk her yandan bağrışarak; “yaşamayı, uzlaşmayı” istediklerini bildirdiler. Hz.İmâm Hasan, bunun üzerine; “Vallâhi” buyurmuşlardı; “Ben bu işi, Muâviye’ye teslim etmezdim; fakat yardımcı bulamadım. Yardımcı bulsaydım, gecemde de onunla savaşırdım, gündüzümde de; sonunda ise Allah, benimle onun arasında hükmederdi.”

Yaşanılan bu olaylardan sonra Hz.İmâm Hasan, Kûfe halkından vefâ görmeyerek; “Barış, her şeyden hayırlıdır” diyerek, Şam Vâlisi Muâviye tarafından, kendisine teklif edilen uzlaşma şartlarını kabul etmiş ve Muâviye ile bazı şartlarla antlaşma yapmak zorunda kalmıştı.

Hz.İmâm Hasan ile Şam Vâlisi Muâviye arasında Hicretin 41.yılında yapılan antlaşma şartları şunlardı:

1. Halkın; Allah’ın kitabına, Resûl’ünün sünnetine uygun olarak idare edilmesi.
2. Hz.Ali Şîa’sından olanlara, hiçbir sûretle kötülükte bulunulmaması.
3. Hz.Ali’ye kötü söz söylenmemesi.
4. Hak sâhiplerine, Cemel ve Sıffiyn savaşlarında şehit olanların evlâtlarına, haraç mallarından pay verilmesi.
5. Muâviye’nin, kendisinden sonra, yerine birisini halîfe yapmaması.

Imzam:
alevilerbirligi.com Bagimsiz Alevi Halk Hareketi
cemalderen isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-08-2009, 21:02   #11
AlevilerBirligi
Pir Ali Baba
.............PiR.........

Pir Ali Baba - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: Berlin/Almanya
Üye No: 628
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
cemalderen Mesajı göster
Hz.İmâm Hasan ile Şam Vâlisi Muâviye arasında Hicretin 41.yılında yapılan antlaşma şartları şunlardı:

4. Hak sâhiplerine, Cemel ve Sıffiyn savaşlarında şehit olanların evlâtlarına, haraç mallarından pay verilmesi.
Cevaben:

Sevgili Cemalderen,

öncelikle Aleviler-Birliğine hoş geldiniz.

Hz. Hasan'ın hilafeti Muaviye'ye teslim etmesi mevzusuna gelince, Irak halkına lafzen halife olan Hz. Hasan münhasıran Muaviye'ye elçi günderip, dört şart üzerine sulh dilediğini biliyoruz. Hz. Hasan, Muaviye'den talep ettiği şartlar ise, şunlardı:

1. Ali b. Ebü Talib'in ev halkından kim varsa Medine'ye gönder ki, orada sakin olsunlar;

2. Irak hazinesinden beş bin dirhem birikmiştir, kendisine ve kardeşlerine teslim edilmesi;

3. Fars illerindeki Darabcerd şehrinin haracını kendisine verilmesi;

4. Ali b. Ebü Talib'e küfredilmemesini istedi.
Kaynak: Taberi (M.839-923), Tarih-i Taberi, c.3, sa. 220, E.O.Y.
İbnü’l-Esir (M.1160-1234), El-Kamil Tarihi, c. 3, sa. 413, B.Y.
Sahih-i Buhari (M.810-869), c.8, sa.127-128, D.İ.B.Y

Sevgili Cemalderen, Irak halkına lafzen halife olan Hz. Hasan'ın hilafeti Muaviye'ye teslim etmesi mevzusunda yukarıda mevcut ve mevsuk eserlerin vermiş olduğu malumattan sonra, Z….B adlı siteden kopyalayıp buraya aktardığınız 5 şart iddianız hiç bir ciddi esasa daynmamaktadır. Çünkü Hz. Hasan'ın hilafeti Muaviye'ye teslim etmesi mevzusunda hem delil, hem de kaynağın eksikliği, en açık kanıtı olduğunu dikkatinize sunmak isterim. Hiç şüphesizdir ki, delili ve kaynağı olmayan, hurafelerden başka bir şey olmayacağı cihetle, hakikat nazarı ile bakıp, kabül etmek de mümkün değildir. Ayrıca hakikati, söyleyenlerine bakarak, öğrenme; hakikati öğren, söyleyenlerini öğrenirsin.

Sevgilerimle
Pir Ali Baba
Pir Ali Baba isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 19-08-2009, 21:33   #12
AlevilerBirligi
mustafa yesilyurt
xxxxxxxxxxxx

Üye No: 637
Tesekkur
Google Reklamlari

saygi deger pirim!

hasanin hilafeti muaviyeye belli anlasmalar cercevesinde verdigi asikardir ,ve muaviyenin hasana ,halifelikten feragatinin karsiligi yüklüce bir tazminat ödediginide arap kaynaklarina dayanarak faik bulut aciklamaktadir.

bu konuda malumatiniz varmi?elinizdeki kaynaklardan bir aciklama yapmaniz mümkünmü?

cünki tüm tarihciler imam hasanin sehvet düskünlügü ve pasifliligi üzerine hem fikirdirler.

öyleki bu pazarligi icine sindiremeyen imam hüseyin abisinin bu durumunu tasvip etmemistir ve hilafet hakkini sonuna kadar savunmus ve kerbelada aile efradi ile birlikte katledilmistir

Konu mustafa yesilyurt tarafından (19-08-2009 Saat 21:39 ) değiştirilmiştir.
mustafa yesilyurt isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 20-08-2009, 11:14   #13
AlevilerBirligi
ankara30

ankara30 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: TÜRKİYE
Üye No: 3516
Tesekkur
Google Reklamlari

Değerli arkadaşlar şimdi buradaki iddiaların kaynakları ve dayanakları önemli ,konu başka bir kaynakta başka bir şekilde aktarılabiliyor ayrıca yıllardır Alevi inancı yeterli ve etkili bir eğitim verememiştir fertlerine ,dedeler ve aileler bu konuda çok yetersiz kalmıştır hatta yıllar önce bir dede ile tanışmıştım ilgimi çektiği için alevilik ile ilgili konulardan biraz sohbet etmek isteyince ,beni hiç ilgilendirmiyor bu konular demişti, şimdi bir kısım dede lerimiz bile bu şekilde yaklaşırken bizdeki bilgi eksikliği nasıl giderilecek.....

Imzam:
ankara30 isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 24-08-2009, 19:17   #14
AlevilerBirligi
xelil
Aleviler Birligi

xelil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye No: 1385
Tesekkur
Google Reklamlari

Alıntı:
cemalderen Mesajı göster
Yaşanılan bu olaylardan sonra Hz.İmâm Hasan, Kûfe halkından vefâ görmeyerek; “Barış, her şeyden hayırlıdır” diyerek, Şam Vâlisi Muâviye tarafından, kendisine teklif edilen uzlaşma şartlarını kabul etmiş ve Muâviye ile bazı şartlarla antlaşma yapmak zorunda kalmıştı.

Sayin Cemalderen sende diyorsun Sam valisi Muaviye tarafinda halife Hasanna teklif edilen uzlasma sartlarini kabul etmis ve Sam valisi Muaviye ile anlasma yapmis. Yani halife Hasan halifeligi Sam valisi Muaviye satmis ve pazarlik bitmis. Buraya kadar dogru yani alan memnun satan memnun zaten ikiside akrabadirlar ne farkeder ha Sam valisi Muaviye halife olmus. Ha arap Hasan halife olmus. Peki sende alinti yaptigim bu 5 sarti handi kitapta okudun? Kim yazmis? nezaman yazmis? yoksa birileri uydurmus. Benim bu soruma cevap yazarsan cok memnun olurum. Xelil.
xelil isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 28-12-2009, 00:38   #15
AlevilerBirligi
şaban
Ser-i Kapisi Yol Talibi
Aleviler Birliği

Üye No: 4520
Tesekkur
Google Reklamlari

yazan arkadaş güzel soru sormuş bilen kişi tatmin edici cevap verirse memnun oluruz

Imzam:
alevilerbirligi.com Bagimsiz Alevi Halk Hareketi
şaban isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla
Alt 14-03-2010, 10:36   #16
AlevilerBirligi
Tahtacı78
Aleviler Birliği

Tahtacı78 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Ikamet: KARS,Sarıkamış
Üye No: 4890
Tesekkur
Google Reklamlari

Hz.Hasan hakkında pasif ve şehvet düşkünü diye yazan çizen,söyleyen kim varsa Allah'ın laneti üzerine olsun,bu nasıl Ehli Beyt sevgisi,lütfen Ehli Beyt sevgisi peygamber emanetidir sahip çıkalım,gaflet ve delalete düşmeyelim.

Imzam:
Genç Abdal’ım şaha dergaha geldim.
Bir niyaz eyledin darına durdum.
Hidayet kapısın açılmış gördüm.
Neler ihsan etmiş hak kullarına.
Tahtacı78 isimli Üye şimdilik cevrimdisidir   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
etmesi, hasanın, hilafeti, muaviyeye, teslim

Seçenekler